”Muistatko vielä sen virren – kirkkomusiikkipitäjän historiaa” – näyttely

Alhon kotimuseon kesän 2023 näyttely toteutetaan tulevana kesänä poikkeuksellisesti Mäntyharjun Iso-Pappilan museossa.

Kesällä 2023 Mäntyharjun Iso-Pappilan museossa esillä oleva erikoisnäyttely ”Muistatko vielä sen virren – kirkkomusiikkipitäjän historiaa ” esittelee mäntyharjulaisen kirkkomusiikkikulttuurin vaiheita Mäntyharjun kirkkokuoron satavuotisjuhlavuoden merkeissä. Näyttely syventyy kirkkokuorolaulun historiaan ja kuljettaa Mäntyharjun kirkkokuoron toimintavuosikymmeniä eteenpäin nykyhetkeen asti.

Näyttely kuljettaa kävijän kirkkokuorolaulun historiaan eri teemojen kautta kirkkoveisuusta moniääniseen kirkkokuorolaulantaan. Kirkkokuoron vuosikymmeniä käydään läpi kuoronjohtajien mukaan. Kuoronjohtaja, lukkari-urkuri Erland Seppälän (1891-1951) ajasta edetään nykypäivään seurakunnan nykyisen kanttorin Eero Kantolan aikaan. Näyttelyssä on esillä runsaasti myös katsauksia ja esineistöä, jotka tavalla tai toisella liittyvät kirkkomusiikkikulttuurin kehittymiseen Mäntyharjussa.

Mäntyharjun kirkkokuoro on vanhin toiminnassa oleva mäntyharjulainen kuoro. Sen perustamisesta tulee kuluneeksi 100 vuotta vuonna 2023. Kirkkokuorolaulua on tiettävästi harjoitettu Mäntyharjussa jo 1870-luvulta, mutta viralliseksi seurakunnan toiminnaksi se tuli vuonna 1923.

Näyttelyn suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa Päivi Tuokko Alhon kotimuseolta yhteistyössä Mäntyharjun museon ja Mäntyharjun kirkkokuoro ry:n kanssa. Näyttely on osa Mäntyharjun kirkkokuoro ry:n juhlavuoden ohjelmaa.

Näyttelyn avajaiset on keskiviikkona 14.6. klo 15.

Näyttelyaika on 14.6.-13.8.2023 ja näyttely on avoinna ti-su klo 11-17 (pl. juhannus)

Halutessasi voit tilata ryhmäopastuksen näyttelyyn Alhon kotimuseolta/Päivi Tuokko puh: 045 1846 160.

Tervetuloa!