Sisällissota-näyttely

Alhon kotimuseon Sisällissota-näyttelyssä nostetaan esiin sodan teemoja yksittäisten, tavalla tai toisella Alhon tilaan liittyneiden henkilöiden kohtaloiden kautta. Miekankoskella, Luhtasen kylässä ja Alhon tilalla sota vaikutti monin traagisin tavoin, vaikka täällä varsinaisia taisteluja ei käytykään.

Näyttely on jatkoa viime kesän Suomi 100-juhlavuoden näyttelyllemme ja näyttelykierros alkaakin näin ollen syistä, jotka olivat johtamassa sotaan. Paikallisesti näitä olivat linnoitustyöt eli ns. patterityöt, niitä seurannut Miekankosken työväenyhdistyksen perustaminen sekä maanomistus- ja torpparikysymys ja elintarvike- ja maataloudentilanne.

Näyttelyssä nostetaan esiin seuraavia sodan teemoja: mm. Vapaaehtoisena taisteluihin liittyminen, Lapsisotilaat, ”Väärälle puolelle” joutuminen, Terroriteot, Ilmiannot ja pikatuomiot sekä Vankileirit.

Näiden teemojen jälkeen esitellään viime vuoden tapaan esineistöä tasan sadan vuoden takaa eli vuodelta 1918. Itse näyttelykierros päättyy Suomen ensimmäisen ulkoministerin esittelyyn.

Näyttely on koottu henkilökertomuksista ja esillä on myös heihin liittyvää esineistöä ym. Näyttelyn tarkoituksena on se, että näyttelyssä kävijä voi saada kosketuksen ja ymmärrystä siihen, mitä sota on voinut tuolloin yksilötasolla merkitä.

Alhon kotimuseon Sisällissota-näyttely on avoinna 10., 16. ja 30.6. sekä  15. ja 29.7. klo 13-17 (opastus tasatunnein)sekä muuna aikana sopimuksen mukaan puh: 045 1846 160. Pääsyliput: alle 12-vuotiaat maksutta, sisällissotanäyttely 4€/hlö ja koko museoalueen opastus 8€/hlö.

Tervetuloa näyttelyyn!